Ιστορικό

Ο Σύνδεσμος Φίλων Ασθενών Ε.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ» με διακριτικό τίτλο «ΣΤΑΣΟΥ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ» ιδρύθηκε το 2005 από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» από αναγκαιότητα για την κάλυψη βιοτικών αναγκών κυρίως μοναχικών και οικονομικά αδύνατων ασθενών.

Σκοπός του Συνδέσμου είναι η με κάθε τρόπο υποστήριξη τον κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» καθώς και η με κάθε τρόπο υποστήριξη των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους, που διαμένουν ή/και νοσηλεύονται και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και Νήσων, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα και την εθνική καταγωγή τους.

Διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αριθμεί 300 μέλη, έχει εκπαιδεύσει 120 εθελοντές και αυτή την περίοδο δραστηριοποιούνται 35 εθελοντές.

Τα έσοδα του προέρχονται από τις εισφορές μελών και τις εκάστοτε δωρεές και όλα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών ασθενών. Δεν έχει λειτουργικά έξοδα διότι στεγάζεται εντός του Νοσοκομείου.

Το επιτελούμενο έργο πραγματοποιούν ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίοι καθοδηγούνται από την Προϊσταμένη της Κοινωνικής Εργασίας του Νοσοκομείου, η οποία παραπέμπει, καθοδηγεί και επιβλέπει τη δράση.

Ο Σύνδεσμος προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης καρκινοπαθών και καλείται να καλύψει ανάγκες ασθενών που είναι πολύπλευρες και ανάλογες με την ψυχολογική κοινωνική και οικονομική κατάσταση τους. Οι ανάγκες των ασθενών ξεκινούν από το στάδιο διάγνωσης και συνεχίζονται διότι ο καρκίνος είναι πορεία. Η υποστήριξη μας είναι διαφορετική και ανάλογη με κάθε στάδιο της νόσου.

Με αυτά τα δεδομένα και μέσα από οργανωμένες και συγκεκριμένες δράσεις, οι εθελοντές:

  • Διεκπεραιώνουν εξωτερικές διοικητικές εξυπηρετήσεις μοναχικών ασθενών σε Δήμους, Νομαρχίες κ.α. για απαραίτητα έγγραφα.
  • Στις περιπτώσεις που αναγκαίες για την διάγνωση εξετάσεις δεν γίνονται στο Νοσοκομείο, εθελοντές μεταφέρουν δείγματα εξετάσεων και συνοδεύουν ασθενείς σε άλλα Νοσοκομεία ή όπου χρειάζεται.
  • Προσφέρουν συντροφιά συμπαράστασης επί κλίνης σε μοναχικούς νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς, και πρακτικές εξυπηρετήσεις (τάισμα και κάλυψη άλλων αναγκών τους).
  • Πλαισιώνουν καθημερινά το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ιών Υπηρεσίας Υγείας, δίνοντας πληροφορίες σε ασθενείς και συνοδούς, συμπληρώνοντας διάφορες αιτήσεις, συνοδεύοντας ασθενείς και γενικά διευκολύνοντας τους, στην αναζήτηση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
  • Στον Ξενώνα Φιλοξενίας απόρων ασθενών και συνοδών, προσφέρουν εποπτεία, φροντίδα, συντήρηση, εξοπλισμό, καθαρισμό και μεταφορά ιματισμού από και προς το Νοσοκομείο.
  • Η πιο σημαντική όμως και αναγκαία βοήθεια είναι η οικονομική στήριξη απόρων και μοναχικών ασθενών για: αμοιβή αποκλειστικής, είδη υγιεινής, ιατρικές εξετάσεις εκτός Νοσοκομείου, φάρμακα, ένδυση, σίτιση, πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΗ-ΟΤΕ-κλπ), δαπάνες μετακίνησης, ενοικίαση ξαπλώστρας για συνοδούς απόρων που μένουν δίπλα τους πολλές μέρες, ενοικιάσεις τηλεοράσεων και άλλες πρακτικές ανάγκες.
  • Προς διευκόλυνση του Νοσοκομείου στον τομέα αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών υγείας, ο Σύνδεσμος μας λειτουργεί ως φορέας υλοποίησης για δωρεές προς το Νοσοκομείο.

Συμπαράσταση στον ανθρώπινο πόνο

 Στάσου κοντά μας!

Γίνε κι εσύ μέλος του Συλλόγου, συνεργός στην προσπάθεια, συνοδοιπόρος στο κοινωνικό έργο που επιτελείται, συνομολογητής της αγάπης για κάθε άνθρωπο που πάσχει, συνεργάτης στο χτίσιμο αυτή της αλληλεγγύης για ανθρώπους που αδικούνται από την αρρώστια.

ΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ