Αθήνα,
13 Απριλίου 2021

Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα & Εκστρατεία Ενημέρωσης

για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και των σχετιζόμενων με αυτόν καρκίνων με τίτλο:

«Aς δώσουμε τέλος στο καρκίνο που προκαλεί ο ιός HPV»

η οποία θα  πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 15 Απριλίου 2021, 16:00-19:00.

Η Ημερίδα διεξάγεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΛΛΟΚ για την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των καρκίνων που προκαλεί ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), η οποία ξεκινά τον Απρίλιο με την δημοσίευση σχετικού ενημερωτικού & εκπαιδευτικού υλικού, στην ιστοσελίδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τύπο.

Η εκστρατεία απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο νεαρό πληθυσμό της χώρας και τους γονείς που έχουν παιδιά σε μικρές ηλικίες και την εφηβεία, δεδομένου ότι σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να ξεκινήσει και να έχει θεαματικά αποτελέσματα η πρόληψη.

Με τη χρήση ενός έξυπνου QUIZ γνώσεων το οποίο προσφέρει βασικές πληροφορίες, ενώ παράλληλα παραπέμπει σε λεπτομερή ενημέρωση το συμμετέχοντα, η εκστρατεία έχει στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να του δώσει τη δυνατότητα να αναζητήσει έγκυρες πληροφορίες.

Επιπλέον με το ίδιο σκεπτικό  έχει ετοιμαστεί ένα ενημερωτικό video το οποίο δίνει με διαφορετική προσέγγιση κίνητρο στο κοινό να αναζητήσει πληροφορίες και ενεργήσει κατάλληλα και έγκαιρα, ώστε μέσω της πρόληψης να επιτύχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου για όλη του τη ζωή.

Κύριος στόχος της Ημερίδας αλλά και της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η Πρόσκληση της Πολιτείας σε Δράση, με την υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών και την εφαρμογή συγκεκριμένου εμβολιαστικού προγράμματος, τακτικών διαγνωστικών ελέγχων και όλων των Συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, αλλά και των άλλων τύπων καρκίνου που οφείλονται στον ιό, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος και εξάλειψη των καρκίνων αυτών στο ορατό μέλλον.

Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV), αποτελεί την συχνότερα μεταδιδόμενη σεξουαλική λοίμωξη παγκοσμίως. Αν και πρόκειται για πολύ γνωστό και εξαιρετικά συχνό ιό, η σχέση κάποιων τύπων του με εμφάνιση αρκετών μορφών καρκίνου παραμένει εντελώς άγνωστη για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Τουλάχιστον 14 τύποι HPV εκ των 100 καταγεγραμμένων δύναται να οδηγήσουν σε διαφόρους τύπους καρκίνου, κυρίως καρκίνο της μήτρας, κεφαλής και τραχήλου, πρωκτού και γεννητικών οργάνων.

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε θεαματική βελτίωση στον τομέα της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης εμφάνισης καρκίνων, που σχετίζονται άμεσα με τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, μέσω της δυνατότητας εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών αλλά και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου. Τα κράτη που, στο πλαίσιο οργανωμένων Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, ενσωμάτωσαν το HPV DNA test για την ανίχνευση των ογκογόνων τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, έχουν επιτύχει θεαματική μείωση του αριθμού εμφάνισης καρκίνων σχετιζόμενων με τον HPV.

Στη θεματολογία της Ημερίδας θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και θα δοθούν απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις όπως:

  • Τι είναι ο HPV και πως προκαλείται; Πρόληψη και ενημέρωση
  • Κίνδυνοι, συμπτώματα & αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων του HPV
  • Συσχετισμός τύπων του ΗPV με εμφάνιση καρκίνου
  • Εξελίξεις στον τομέα της βιοτεχνολογίας προς αντιμετώπιση εμφάνισης του HPV
  • Η σημασία τoυ εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες και της παρακολούθησης προς έγκαιρη πρόληψη πιθανότητας εμφάνισης HPV
  • Πως η ένταξη εμβολιασμών και συστηματικής παρακολούθησης σε εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου κρατών μπόρεσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στην μείωση και εξάλειψη εμφάνισης του ιού HPV και των σχετιζόμενων με αυτόν καρκίνων

 

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό, ενώ με το πέρας των εισηγήσεων  θα ακολουθήσει σχολιασμός και συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ασθενών, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ερωτήσεων προς τους ομιλητές από το κοινό. Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του Youtube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μας και παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα). Οι παρουσιάσεις και όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμα μετά το πέρας της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ.
Η επιστημονική ημερίδα για τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των:

  • Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου (ΕΕΚΚ&Τ)
  • Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)

 

Η Εκστρατεία ενημέρωσης και η επιστημονική ημερίδα για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων πραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη της Εταιρείας:

Επίσημος Χορηγός : ROCHE Diagnostics (Hellas)

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 15ης Απριλίου, με τίτλο «Aς δώσουμε τέλος στο καρκίνο που προκαλεί ο ιός HPV» μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 

 

 

 

——————————————————————————————————————————————

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Καίτη Αποστολίδου

Πρόεδρος  ΕΛΛ.Ο.Κ

Τηλ.: 6932449000

Γεώργιος Καπετανάκης

Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛ.Ο.Κ.

Τηλ.: 6944608385

Σχετικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, είναι το επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στη χώρα μας. Σήμερα εκπροσωπεί ήδη 41 Συλλόγους Ασθενών με καρκίνο, σε όλη την Ελλάδα.

 

Αποτελεί την ενιαία φωνή και τον εκπρόσωπο των Οργανώσεων Ασθενών με καρκίνο. Ο σκοπός της ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η συνένωση δυνάμεων όλων των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών και φίλων για την προάσπιση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των ασθενών με καρκίνο, των περιθαλπόντων και των μελών της οικογένειας τους και για την καθολική πρόσβαση στην ογκολογική και υγειονομική περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο. (www.ellok.org)