Συντονίστριες:
Βίβιαν Σιμάτου, Θεατρολόγος, Εμψυχώτρια, Δραματοθεραπεύτρια, Μέλος του ΔΣ της ΕΔΠΕ
Ιωάννα Αυγερινού, Δραματοθεραπεύτρια, Γεν. Γραμματέας ΕΔΠΕ, Ηθοποιός
Κυριακή 18 Απριλίου 2021, 
 17:30-20:30

Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την ειδική αγωγή να αξιοποιήσουν το Six – Piece Story Making (6-PSM) του Mooli Lahad ως εργαλείο αξιολόγησης και δημιουργίας δραματοθεραπευτικής παράστασης.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αξιολόγησης χρησιμοποιεί 6 στάδια (BASIC Ph) για να δημιουργήσει μία κατανοητή εικόνα του κόσμου του θεραπευόμενου και στο συνειδητό και στο ασυνείδητο επίπεδο μέσα από τη δημιουργία και την αφήγηση μίας ιστορίας (story – telling) και μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας χάρτης για τον θεραπευτή (Lahad, 1992).
Θα δούμε πώς τo 6-PSM χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αξιολογητικό εργαλείο για τη δημιουργία ομάδων Δραματοθεραπείας σε πληθυσμό ΑμεΑ, προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τα μέλη μας, να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που θα δουλέψουμε μαζί τους θεραπευτικά.
Στη συνέχεια θα διερευνήσουμε μαζί πώς το ίδιο εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί στην δραματοθεραπευτική συνεδρία και να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία δραματοθεραπευτικής παράστασης. Θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία παράστασης από ιστορίες των ίδιων των μελών αλλά και από την αξιοποίηση άλλων μεθόδων όπως π.χ. οι κοινωνικές ή οπτικοποιημένες ιστορίες, το θεατρικό παιχνίδι, η αφήγηση, καθώς και το έτοιμο θεατρικό έργο.
Τα εργαλεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε επαγγελματία. Στο webinar αυτό εκτός από το θεωρητικό κομμάτι, θα διερευνήσουμε και βιωματικά τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί ένα εργαλείο σαν το 6-PSM να μας οδηγήσει στη δημιουργία Δραματοθεραπευτικής Παράστασης.
Η ζωγραφιά είναι του μαθητή Νικόλα Καραγιαννίδη.
Το webinar είναι θεωρητικό/βιωματικό και θα δοθεί αναλυτική βιβλιογραφία.
Σύντομα βιογραφικά:
Η Βίβιαν Σιμάτου είναι Θεατρολόγος (ΕΚΠΑ)– Δραματοθεραπεύτρια (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ), Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος (ΕΔΠΕ) και βρίσκεται στον πρώτο χρόνο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση»
Εργάζεται ως δραματοθεραπεύτρια και Εμψυχώτρια στο Κέντρο Επιμόρφωσης και Συμβουλευτικής για ΑΜΕΑ του Δήμου Καισαριανής, είναι δημιουργός και συντονίστρια της Θεατρικής Ομάδας ΑΜΕΑ (ενήλικες –μικτός πληθυσμός) καθώς και της Θεατρικής Ομάδας Εφήβων του Δήμου Καισαριανής από το 1999. Παράλληλα, είναι εμψυχώτρια και δασκάλα Θεάτρου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής (Θεατρικό Παιχνίδι σε παιδιά δημοτικού – θέατρο σε έφηβους και ενήλικες και συντονίστρια θεατρικών παραστάσεων- πρωτότυπη συγγραφή θεατρικών έργων).
Έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια πολλά χρόνια σε παιδικούς σταθμούς, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και ως θεατρολόγος στο ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου. Ξεκίνησε στην ειδική αγωγή από το Κέντρο Κατάρτισης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες “ΘΕΟΤΟΚΟΣ” στο Βύρωνα, συνεργάστηκε ως δραματοθεραπεύτρια με το Κέντρο Απεξάρτησης «Θησέας» 2007 και έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ (13ο και 14ο Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα -Πολιτιστική Εκδήλωση “EXTRAVAGANZA” του Institute of Education στο Λονδίνο 1997) συνέδρια, ημερίδες για το θέατρο, αλλά και την ψυχική υγεία (με σύνταξη κειμένων-σκηνοθεσία- χορό-τραγούδι ή συντονισμό). Τέλος, έχει βραβευτεί με το 3ο βραβείο στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό θεάτρου για τη σκηνοθεσία του έργου Σπασμένη στάμνα(1ο Λύκειο Καισαριανής 2002).

Η Ιωάννα Αυγερινού, είναι Δραματοθεραπεύτρια – Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος (ΕΔΠΕ) – Ηθοποιός (Ανωτέρα Σχολή Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν) και εκπαιδευόμενη επόπτρια ψυχοθεραπευτών, μέσω Δημιουργικής Εποπτείας.
Εργάζεται στο Π.Ε.Γ.Κ.Α.Π – Ν.Υ στα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ) στο Χαλάνδρι και στην Άνοιξη Αττικής και συντονίζει ομάδες Δραματοθεραπείας σε πληθυσμό με Νοητική Αναπηρία, Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και Σύνδρομο Down, όπου καλύπτει ψυχοθεραπευτικά με τις ομάδες αλλά και με ατομικές συνεδρίες ένα σύνολο περίπου 65 ωφελουμένων. Συνεργάζεται με το Κέντρο Δραματοθεραπείας και Θεατρικής Έκφρασης , συνέχεια και μετεξέλιξη του οποίου είναι η ΚοινΣεπ «Συν-κινήσεις», Κέντρο για την Ψυχική Υγεία , την Τέχνη και την Κοινότητα, όπου συντονίζει ομάδες δραματοθεραπείας για εφήβους και νέους με αυτισμό. Συνεργάστηκε με το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχολογίας της Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ως συντονίστρια ομάδων εφήβων με διάγνωση ΔΑΦ καθώς και ως Υποστήριξη Ερευνητικού Έργου, ποσοτικής & ποιοτικής μεθοδολογίας της δραματοθεραπευτικής μεθόδου, στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής «Δραματοθεραπεία & Αυτισμός», της Λουκίας Μπολολιά, Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας της Υγείας, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχει εργαστεί σε Ψυχιατρικές Δομές & Κέντρα Απεξάρτησης – ΚΕΘΕΑ – Α, 18ΑΝΩ, Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής-Ζωγράφου, με πληθυσμούς με ψυχωσική συνδρομή, γονείς τοξικοεξαρτημένων και εξαρτήσεις τζόγου.

Είναι Συντονίστρια Εργαστηρίων/ Σεμιναρίων Δραματοθεραπείας και έχει συνεργαστεί με Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Δήμους. Έχει συμμετάσχει, σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια που αφορούν την ψυχική υγεία, με προφορικές ανακοινώσεις και βιωματικά εργαστήρια.
▪
Η Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας διοργανώνει μια σειρά επιμορφωτικών webinars, με θεωρητικό και βιωματικό μέρος και με θεματικές την Απεξάρτηση, την Ειδική Αγωγή, το Παραμύθι και τους Ρόλους.
Τα webinars απευθύνονται σε επαγγελματίες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και φοιτητές/ σπουδαστές, αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της Δραματοθεραπείας και της Παιγνιοθεραπείας στους τομείς αυτούς.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Στο αναλυτικό πρόγραμμα αναφέρονται τα webinars που θα παρέχουν βιβλιογραφία και θεωρητική/βιωματική δομή.
Τα webinars θα πραγματοποιηθούν στην πλατφόρμα Zoom.
Εγγραφή σε κάθε webinar ξεχωριστά: 20€
Τα έξοδα τραπέζης επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες στα webinars.
Διαδικασία εγγραφής:
Η εγγραφή κατοχυρώνεται με την κατάθεση των 20€ στον λογαριασμό της Ε.Δ.Π.Ε.
ΕΝΩΣΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
GR 1601101290000012948036632
Τα έξοδα τραπέζης βαρύνουν τους συμμετέχοντες.
Βήματα:
Κατάθεση του ποσού στην τράπεζα με το όνομά σας και την αιτιολογία «Συνδρομή».
Αποστολή καταθετήριου στο email της Ε.Δ.Π.Ε. (info@edpe.gr )με σημείωση για ποιο webinar ενδιαφέρεστε.
To link του zoom θα αποστέλλεται την προηγουμένη κάθε webinar.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ:
Η εφαρμογή είναι πολύ εύχρηστη. Σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη το zoom εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, ο σύνδεσμος θα σας ζητήσει την άδεια να το εγκαταστήσει. Αυτό θα πάρει περίπου 5-10 λεπτά. Μπορείτε, πατώντας στον παραπάνω σύνδεσμο και ακολουθώντας τις οδηγίες, να το εγκαταστήσετε όποια στιγμή θέλετε.
Εφόσον η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί, θα οδηγηθείτε από τον ίδιο σύνδεσμο σε ένα χώρο διαδικτυακής επικοινωνίας. Εκεί θα σας επιτρέψουμε εμείς ως host την είσοδο. Παρακαλείσθε να έχετε συνδεθεί 10’-5’ πριν από την ορισμένη ώρα για να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
Η συμμετοχή στα σεμινάρια δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία στη δραματοθεραπεία.
Κάθε σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς, αλλά και όλα μαζί, ως κύκλος.

Για τη συμμετοχή σας στα webinars είναι σημαντικό να συνδεθείτε από ιδιωτικό wifi και όχι από δημόσιο, να φροντίσετε για την ιδιωτικότητά σας στο χώρο, και να έχετε κοντά σας γραφική ύλη (χαρτιά Α4, μολύβια/στιλό/χρώματα –ό,τι διαθέτει καθένας).